thumb_07_historie_mit-einem-Putz.jpg

La hIstòria de MEWA

Com una idea simple i brillant va donar lloc a una empresa líder a Europa

Una marca amb presència: 2008-actualitat

En l'actualitat, el nostre principi de reutilització es troba gairebé en qualsevol part: Més d'un milió de treballadors a tot Europa utilitzen peces MEWA. Els nostres draps, estoretes, protectors, articles de bany i rentadores de peces s'utilitzen en empreses distribuïdes en 23 països. El concepte de sostenibilitat en la gestió de tèxtils rep elogis dels usuaris i també reconeixements públics: En 2013, MEWA va ser una de les tres empreses guardonades amb el premi alemany a la sostenibilitat en la categoria de «Productes / serveis més sostenibles d'Alemanya».

La gestió sostenible continua determinant la nostra evolució. D'aquesta manera, la línia de l'empresa familiar continua fins i tot quan, el 2014, la gestió de l'empresa va passar a menys d'un consell d'administració i un patronat. En l'actualitat, la Junta Directiva està formada pels directors dels àmbits de negoci, Bernhard Niklewitz, Michael Kümpfel, Ulrich Schmidt und Hans Peter Weidling, qui lideren i treballen estretament en MEWA des de fa molts anys. La Junta Directiva dirigeix la companyia com si d'una empresa familiar es tractés i aplica l'estratègia d'una expansió sostenible: S'han ampliat els negocis en Immenhause, Hamelín i Manching i s'han fundat nous negocis en Saarlous i Weil im Schönbuch. El 2015 es van obrir noves terminals de lliurament a Remy i Praga i ja hi ha una altra planificada per a Roma. Invertim en el futur. Ens motiva, entusiasma i apassiona tot el que serà important demà passat, no el que serà important demà.

2000-2008 Una empresa europea

Durant el nou segle, es va aconseguir arribar a nous grups de clients amb els nous productes. Entre altres aspectes, MEWA s'ha centrat a millorar el desenvolupament de roba de treball especialitzada i en llançar al mercat una nova generació de peces aïllants de la calor i retardants del foc.

En el cas de la cura de les peces per a treballadors de la indústria alimentària, la roba de treball es comprova d'acord amb els requisits del sistema d'anàlisi de risc i control de biocontaminació (RABC, «Risk Analysis and Biocontamination Control»). Per a això, MEWA, com a empresa líder en tèxtils d'Europa, empra el sistema RABC i treballa d'acord amb la norma 14065. MEWA decideix ampliar la seva presència en altres països veïns, a més de Bèlgica, França i Àustria.

Ja en 1996, l'empresa havia iniciat la seva activitat a Suïssa i República Txeca. A prop de Milà es va construir un taller per atendre les empreses italianes directament des d'Itàlia. El grup empresarial va fundar a Espanya MEWA Servicio Textil, S.L. A França, una empresa de producció va començar la seva activitat el 2007. L'any 2008, coincidint amb el nostre centenari, 4115 empleats treballaven a les 43 seus de l'empresa a Alemanya, Bèlgica, França, Espanya, Itàlia, Àustria, Suïssa, països Baixos, República Txeca, Hongria, Polònia i Eslovàquia.

1990-2000 Creixement mitjançant qualitat

El 1991, més de 3000 empleats treballaven a les 21 seus de MEWA. En l'última dècada, el nombre de clients havia crescut de 35 000 a 82 000. En els noranta, es va canviar l'estructura del grup empresarial i es va estructurar en quatre departaments.

Tilman Damm va assumir la direcció de Màrqueting i Vendes; Klaus Jürgen Gerdum de Clients i Organització, Rudolf Küttelwesch de Tècnica i Producció i Bernhard Niklewitz del departament de Servei a empreses. Gabriele Gebauer i Rolf Beisse formaven la Junta Directiva. A més, es va millorar el servei d'atenció al client: MEWA va començar 1990 introduint un sistema integral per a la gestió de la qualitat i definint l'objectiu de l'empresa com «Zero errors per insatisfacció o reclamacions».

El 1992, MEWA es va convertir en el primer proveïdor de tèxtils en obtenir la certificació de la norma de qualitat internacional DIN ISO 9001. Les millores realitzades durant dècades en tecnologia verda van ser reconegudes oficialment el 1997: MEWA va esdevenir la primera empresa del sector certificada segons ISO 14001. A més, la gerència va decidir ampliar l'oferta de l'empresa. Amb «Comerç tècnic de MEWA», l'empresa ofereix als seus clients, des de mitjans dels noranta, la possibilitat d'adquirir per catàleg una àmplia gamma d'articles de seguretat laboral i requisits tècnics.

1978-1990 Donar prioritat a protecció del medi ambient abans que a l'expansió

El 1980, la néta del fundador Hermann Gebauer, Gabriele Gebauer, i el seu marit, Rolf Beisse, es van convertir en la tercera generació en assumir la direcció de MEWA. Al començament dels vuitanta, van proporcionar una nova manera de pensar: Volem ser els millors per als nostres clients. No obstant això, amb el mateix compromís amb el qual es va implantar el concepte de servei dins de l'empresa, els tècnics i enginyers de MEWA es van dedicar a la protecció del medi ambient. Des del principi, el lema de la nova directora de MEWA era: donar prioritat a protecció del medi ambient abans que a l'expansió.

A mitjans dels setanta, ja es van instal·lar sistemes per al tractament d'aigües residuals autodirigides. Aquest sistema va servir com a model per a l'avanç de la tecnologia.

Els enginyers de MEWA estaven especialment orgullosos del sofisticat sistema d'estalvi energètic. A més de la utilització energètica de l'oli reciclat obtingut del procés de neteja en el tractament d'aigües residuals, en 1980 es van instal·lar els primers intercanviadors de calor i centrals de cogeneració.

La implementació d'un nou sistema de vendes va millorar la posició del mercat en Alemanya, Àustria, Bèlgica i França.

1960-1978 Roba de treball en el servei integral

Durant la dècada dels seixanta, MEWA va conquistar nous mercats amb productes adequats a l'època, tecnologies modernes i les seves primeres seus a altres països europeus. Des de 1961, Käthe Draub, la vídua del fill d'Hermann Gebauer que va morir durant la Segona Guerra Mundial, va assumir la direcció de l'empresa. El 1965, ella va decidir traslladar la seu administrativa del grup empresarial a Wiesbaden. Però no només va traslladar la seu, sinó que va ampliar l'oferta el 1968.

Roba de treball en un servei tèxtil. La nova idea de negoci és ben rebuda pels clients.

Roba de treball en lloguer en un paquet de serveis: una proposta mai vista a Alemanya. La demanda era enorme. A finals de 1969, MEWA vestia a més de 10 000 persones. Tot i que la bugaderia d'Hamelín al principi treballava en tres torns al dia, els encàrrecs es complien amb dificultat.

El processament industrial de tèxtils a gran escala va començar: les bugaderies de roba de treball es van equipar amb màquines de rentat / centrifugat, assecadores i túnels d'acabat per poder garantir un servei personalitzat. Uns anys després, les antigues instal·lacions a contra corrent i les centrifugadores de les bugaderies de draps van ser substituïdes per modernes línies de rentat, premses i assecadores. A més, es va introduir el processament electrònic de dades en el servei i l'assessorament al client.

En 1974, MEWA es va atrevir a fer un pas internacional i va fundar la seva primera seu a Bèlgica. En 1975, MEWA va absorbir al grup austríac Habsburg-Excelsior. En 1978, el negoci es va expandir cap a França.

1945-1960 Reconstrucció després de la Segona Guerra Mundial

Després de la Segona Guerra Mundial, Hermann Gebauer va començar la reconstrucció de la seva empresa des de Nuremberg. En poc temps, les sucursals que havien quedat destruïdes durant la guerra a Nuremberg, Munic, Neu-Isenburg, Mönchengladbach, Stuttgart i Hamburg van ser reconstruïdes i van reprendre la seva activitat.

Es va avisar d'aquest nou començament als antics clients fixos, com la companyia estatal de ferrocarrils Reichsbahn que ara es diu Bundesbahn o les fàbriques de Volkswagen. Però, a més, hi havia nous clients interessats en el sistema de substitució de MEWA, com les empreses editores de diaris.

El director de la fàbrica, Hermann Gebauer, va morir al començament de l'any 1953 a l'edat de 75 anys. Després de la seva mort, la seva dona Charlotte va assumir la gerència de MEWA.

En el seu aniversari de 1958, MEWA ja tornava a comptar amb 400 treballadors. En aquest any, es van rentar un total de 70 milions de draps de neteja i es va obtenir una facturació de 8,45 milions de marcs alemanys. Els draps es teixien en la teixiduria de MEWA situada a Hamelín.

1908-1945 Teixir, rentar i substituir

L'any 1908, el comerciant Hermann Gebauer va fundar l'empresa "Mechanische Weberei Altstadt GmbH" (MEWA; teixiduria mecànica del centre) a Ostritz-Altstadt, prop de Görlitz (Saxònia) amb 20 treballadors. El fundador oferia un servei totalment nou: MEWA produïa draps de neteja per a la neteja de màquines i instal·lacions. «Teixim tèxtils, els rentem i els substituïm en cas de desgast», així versava en concepte de la jove empresa.

El fundador va trobar ràpidament bugaderies disposades a col·laborar en el rentat dels draps de neteja. Posteriorment, en la dècada dels vint i trenta va fundar les seves pròpies bugaderies.
Al començament del segle XX, ja existia una gran demanda de materials de neteja. Els olis, greixos, dissolvents i pintures dificulten la feina dels treballadors en fàbriques amb maquinària, foses de ferro i foses d'acer. Les màquines es netegen amb draps vells i deixalles de cotó amb massa freqüència. Després de la seva utilització, els trossos que sobraven es tiraven simplement a la caldera. Aquesta solució, a més de totalment inadequada per a fins industrials, era també massa cara. Per això, la idea va triomfar ràpidament.

L'any de la fundació de l'empresa, Hermann Gebauer va registrar al seu primer gran client en el llibre de comandes: la Königlich Sächsische Staatseisenbahn («Companyia Reial de Ferrocarrils de l'Estat de Saxònia»), la major empresa de Saxònia. En 1909, ja es van haver d'ampliar les instal·lacions de l'empresa. Al començament dels anys vint, el llibre de comanda de MEWA era com el «Qui és qui» de l'economia alemanya. A més de l'empresa de ferrocarrils, noms com Siemens, AEG, Bayer, Henschel o Leuna-Werke apostaven pels draps de neteja de MEWA.

Fins a l'inici de la Segona Guerra Mundial, MEWA comptava amb 14 seus a Alemanya i Àustria. 1200 treballadors proveïen a 18 000 empreses industrials i comercials amb draps de neteja.